AVFORUM

Osnove => HDTV osnove => Temo je začel: Tehnicni na oktober 07, 2010, 08:34:13 amNaslov: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: Tehnicni na oktober 07, 2010, 08:34:13 am
Za vse tiste, ki bi res radi izkoristili vse, kar daje HD, naj napišem nekaj osnov, ki jim bodo sicer zagrenile življenje ampak bolje vedeti, kot pa živeti v utvarah, čeprav je slednje največkrat veliko lažje in lepše.

THX za optimalno razdaljo navaja 40° ali nekaj manj vodoravnega kota gledanja. Za 50 inčni zaslon navaja razdaljo 1,5 do 2,28m. Ta razdalja tudi odgovarja 1920 x 1080 pikam, ki omogočajo razdaljo gledanja približno 1,2 diagonale, kar v konkretnem primeru je 1,5m razdalja gledanja. Če se bolj oddaljimo ne vidimo več vseh detajlov, ki jih tak zaslon lahko prikaže. Te stvari sem testiral in jih lahko vsakdo testira pred svojim LCD monitorjem. Poiščite razdaljo, kjer še zaznate piko (najmanjši element zaslona) na monitorju, komot lahko na tehle črkah, ki jih pravkar berete.

Seveda je to primerno samo za ustrezno posnet HD material, ki ga pa danes skorajda ni, razen nekateri filmi. Vse ostalo je ali premalo ostro, ali pa polno kadrov, ki jih od tako blizu ne "moremo" gledati. Prava digitalno ostra pika je možna predvsem če se video zajema z večjo ločljivostjo in se ga naknadno zmanjša na 1080 vrstic. Spomnim se dokumentarca na NationalGeographic HD, fantastična slika pokrajine, rabil bi 15 minut, da si ogledaš vse detajle, ki jih na 1,2 x diagonali lahko zaznaš. Po dolini ob reki gre čreda slonov, čeprav posneto iz razdalje nekaj 100m je slika razločna, hip za tem pa detajl s slonjimi nogami, ki dirjajo preko zaslona. Da bi to vsaj nekako lahko gledal, si se moral oddaljiti na vsaj 3 diagonale, bližje ti samo nekaj skače pred očmi.

Skratka HDTV s svojimi 1920 piksli in temu primerni razdalji gledanja je primerna samo za filme, filmarji namreč pazijo na kadriranje. Za vse ostalo pa kakor vam drago, v nobenem primeru ne morete biti zadovoljni.
Po mojih izkušnjah je 1366 x 768 čez glavo dovolj, razdalja pa naj bi bila 2 do 2,5 diagonale. Čisto OK so pa tudi plazme s 1024 vodoravnimi pikami. Skratka 1920 x 1080i je za TV v današnji obliki neumnost, še 1280 x 720p je preveč, razen če bodo režiserji končno spoznali kaj delajo in se bodo na trgu pojavili razmeroma poceni in energetsko nepožrešni cca 70" zasloni, ki jih bomo lahko gledali v dandanašnjih dnevnih sobah s tipično razdaljo gledanja krepko preko 3m. Za 1920 pa bo potrebnih cca 100".

Seveda vse to velja za res ostro sliko, ki pa je redkost, HD pa le izhod iz današnje porazne situacije v kateri prevladujejo neostre in krepko preveč stisnjene SD slike. Če le te gledamo na razdalji 2,5 diagonal vidimo kup enih napak, zato pač potzrebujemo HD, magari "nikakav", na 2,5 diagonali nekakovosti itak ne bomo opazili. Če bi večina oddajala v vrhunski SD obliki (720 x 576), je HD za TV namene povsem nepotreben. Ironija je, da za vrhunski SD potrebujemo manjšo bitno hitrost kot današnja skrpucala od HD-ja, skratka namesto več imamo manj, taka so pač pota trga in marketingarjev.

Več o tem smo pisali na Telstar forumu, recimo tule, (http://forum.sibila.si/viewtopic.php?t=9158) upam, da odgovorni ne bodo hudi za tole linkanje. Prispevek sem napisal tudi zato, da se malo poživi tale forum in da se oglasijo verniki v HD. :) saj se še spomnite debat pristašev Hi-Fi cerkve in nas ateistov :)


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: SoundFreak na oktober 07, 2010, 10:48:34 am
Hmm... vernik v HD se oglaša! :D

Seveda mi je logično, da FHD TV na polno (ali vsaj približno na polno) lahko izkoristimo le pri gledanju raznih filmov in dokumentarcev, kjer je bistvo materiala tudi kadriranje. Tega pri TV oddajah ni, ker to ni bistvo. Se čisto strinjam s tabo, da je 1080p TV za gledanje SD signala nepotreben. Je pa tudi res, da v današnjem času skoraj ni več TVjev, ki ne bi bili 1080p.
Če si si ogledal forum malce bolj natančno, si lahko videl, da za večina predlogov, ki jih forumaši dajemo, (skoraj) vedno povprašamo kakšen material se bo večinoma gledal in potem na podlagi tega tudi svetujemo.
Glede testiranja razdalje se po moje ne bi smelo tako posploševati vse skupaj. Moje oči vidijo razliko pri določeni razdalji, od nekoga tretjega pa pri manjši... vidiš kam to pelje?

Še "zanimivost"... kakovost 720p materiala je boljša kot pa 1080i materiala.

Sam sem si TV kupil primarno za gledanje BR filmov. Čisto zadovoljivo pa mi služi tudi za gledanje SD signala, kolikor ga pač gledam.

Glede stiskanja HD in SD materiala ke bilo pa tudi tu že veliko napisanega in se mi zdi, da smo glede tega vsi podobnega mnenja.
Naj pohvalim tvoj post, za moje okus malce preveč subjektiven. Če je bil napisan z malo provokativne želje, ti verjetno ne bo uspelo izvabiti kakšnega burnega odziva.  ;)

LP


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: RokS na oktober 07, 2010, 11:12:51 am
Še en vernik v visoko ločljivost in tudi velik ekran pred sabo kar je trenutno označeno kot HD. Sem pred časom študiral (dobra 4 leta bo tega) ali nabavit nek širok računalniški monitor z resolucijo 2500 ali TV. Po premisleku sem se odločil, da je bolje v fotelju kot na stolu sedeti... Od takrat zagovornik velikih ekranov in obvezno PC zraven.

Kot rečeno mi je ekran prvo kot PC monitor. In lepo iz naslanjača vse kar se na PC da zamislit. (predvajanje glasbe je lani prevzel direktno reciver) Za predvajanje BD pa kot je iz podpisa razvidno zaenkrat skrbi PS3.
Video vsebin se tudi gleda kar nekaj. Niakor mi ni problem spremljat SD iz DVD na razdalji diagonala * 1.4. Ko mi kak šport na Siol IPTV dosadi s kvaliteto slike pozumiram na piksel to piksel in je zadeva gledljiva. Oz je TV itak v oknu zraven pa live rezultati vkolikor gre za panogo kjer so na voljo. Zmanšat se sliko da povečat čez rob ekrana pa ne!

Kar se tiče BD dokumentarcev. Zadevo se zaradi slike in fenomenalnih posnetkov pogleda večkrat. Vsaj BD-ji ki so v lasti gredo v nekaj mesecih 2-3 na ogled. Detajlov je res toliko, da prvič ne vidiš ravno vsega. Je pa občutek kot bi bil na licu mesta. Filmi v BD so pa sila različni. Nekateri fenomelni drugi zgledajo precej bogo in zgleda da so zadeve bolj za trg kot za kakovost prenešene v to resolucijo.

"Vernik" v tolko, da sem se odločil 46" ekran zamenjat za 60"+. Vernik v nove tehnologije. Naj bo še 3D zraven. 46" je pri novi postavitvi postal prenajhen. Če dam sedežno toliko blizu, da vidim piksel brez težav se nog praktično ne da stegnit in nihče mim ne more.

Dostopnost žive HD pa je tisto kar je problem. Sploh na podeželju. Raznih kompresiranih zadewv pa si ne vlečem. Nima smisla. Če danes ne bom pogledal bom pa, ko BD mim pride ali ko bo zadeva direkt priletela od nekje.


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: Tehnicni na oktober 07, 2010, 12:21:24 pm
Zadnjič sem gledal SD TV na razdalji dvojna diagonala, pa je bilo to zame preblizu, resda je šlo za 55cm na mizi in gre morda za kak dodatni efekt in bi bilo to pri 1,5m zaslonu drugače. Hitri kadri so bili enostavno preveč za moje spoznavne kapacitete, če se prav spomnim predvsem reklame. :) Pa ne gre toliko za ogotavljanje kaj gledam, motilo me je skakanje tako blizu in v tako širokem kotu.

Sicer pa, projekcijska soba za filme in SD TV na 2,5 diagonale, to je moj recept. Ker filmov praktično ne gledam, sobe nimam, TV pa imam na PC-ju tako za spotoma :), morda zato nisem vernik.


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: JureG na oktober 07, 2010, 12:46:17 pm
Jaz nebi imel nič proti resoluciji večji od Full HD  :o torej verski fanatik :) Sicer pa me zanima, če je kje zračunana približna resolucija, ki jo podpira človeško oko, oziroma možgani? No ko bodo imeli tvji takšno bom zadovoljen hehe :P


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: Tehnicni na oktober 07, 2010, 01:44:22 pm
Saj jaz tudi ne bi imel nič proti, na ta način bi lahko dobil vrhunsko sliko za 1366 x 768 TV :), kar je doviolj za razdaljo gledanja cca 1,8 X diagonala.
EBU (združenje evropskih javnih TV hiš) je naredil praktično analizo in prišel do ugotovitve, da je 1280 x 720 za zaslone današnjih dimenzij čez glavo, ko bodo pa večji se pa da res vrhunsko digitalno sliko kakovostno povečati na večjo resolucijo, da morebitni verniki ne bi zaznali pikic na 2m zaslonu.
@admin  zapiči se v tale Z in se približuj oziroma oddaljuj dokler ne najdeš točke, ko ne zaznaš več kockic v poševni črki. Nato pa samo še nekaj množenja in deljenja in dobil boš kar si vprašal.
Praktično bi ti pa naredil dvojni slepi test z vrhunskim SD videom (recimo kak satelitski link), 1280x720 in fulHD in bi hitro spoznal, da s 1080 nimaš kaj početi in da pri 1,5 X diagonali skorajda ne ločiš med 720 in 1080.

Sumasumarum sem pa s tem postom hotel povedati, da je prehod na 16:9 in takoj nato še na HD ena velika neumnost, eno je SD slika, ki jo gledamo na 3 diagonale, čisto nekaj drugega pa film in platno ter razdalja 1,5. To dvoje pač ne moreš združevati, ne moreš delati TV dnevnika za oba sistema z isto izhodno sliko.
Industrija pa prav to počne, verjetno namenoma in to dvakrat, da zasluži in da tako zbega potrošnike, da niso nikol zadovoljni in še več trošijo. Kako trapasta je bila na začetku oddajanja slika popovih 24ur na 4:3 TV-ju, pa ne kaj dosti boljša na enako velikem 16:9, enostavno tisto je bilo za HD zaslone in razdaljo pod 2 x diagonala.


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: RokS na oktober 07, 2010, 03:07:58 pm
Po najnovejši definiciji sem torej verski fanatik :D. Zdej nas samo še računalniki FBI&co. začnejo obdelovat ;).

Kot sem že precejkrat napisal v forum je meni za 1080 vrstic optimum diagonala *1.4 (zadnjič pred par urami). Nikakor pa mi ni problem gledat soliden SD na tej razdalji. Tudi Siol IPTV. Ni pa seveda to tisto kar bi si želel.
Največja res prava kriza je pri ekipnem športu. Tega pa od nekdaj praktično ne gledam. Tu je tudi 1080i že krizno. Sploh kak hokej bi moral bit praktično nekomprimiran.

Če se glede na to omejim dejansko le na TV signal bi se pa lahko strinjal z naslovom teme. Ampak, če je tehnika tu, zakaj je nebi izrabili?
 
Folk po trgovinah samo meri, če bo ekrn šel v regal. Kamorkoli zaidem je scena podobna. Res pa kadar grem kaj nabavljat in še mal po tem segmentu pogledam je to, če se le da, v dopoldanskih urah, ko so kupci v pretežni meri upokojenci.


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: silvom na oktober 07, 2010, 04:08:27 pm
Joj kakšno kokodakanje o nečem kar nam je tako ali tako dano - gledamo (ali pa tudi ne) tisto kar nam je na razpolago in z aparati ki so komercialno razpoložljivi. HD je trenutno tu - prihodnost bo pa vedno prinesla novosti vendar največ do zmogljivosti naše naravne danosti - vida !!!   
Pa oprostite če sem bil preveč grob...   


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: hogar na oktober 08, 2010, 06:46:45 am
Mah kaj bi komplicirali. Se strinjam s predhodnikom. Tehnologija je tu, trend je tak, kaj čmo. Tud  povprečni uporabnik avta ne rabi več kot 1.4 ali 1.6 motorja s cca 95 konji pa se kupujejo in proizvajajo mrcine, ki jih zakonito niti ne moreš izkoristit in vseeno se množično prodajajo. Nikoli ne moreš vse nardit 100% vedno ko dobiš nekaj dobrega je tudi slaba plat medalje in to so kompromisi, ki smo jih ali pa tudi ne, pripravljeni sprejeti. Odločitev je v naših rokah.


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: berlingo na oktober 08, 2010, 09:52:06 am
Mah seveda, preplačaš stvar ki je ne moreš izrabit.


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: Tehnicni na oktober 08, 2010, 10:12:24 am
Skratka eno 50" zverino za razdaljo 3m, s katero si vedno in povsod nezadovoljen, greje dnevno, SD slika je obupna, HD ne vidiš niti pol tega kar ponuja, BR film lahko gledaš kot je treba le če se približaš in gledaš sam. Superca :)


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: SoundFreak na oktober 08, 2010, 10:22:54 am
Skratka eno 50" zverino za razdaljo 3m, s katero si vedno in povsod nezadovoljen, greje dnevno, SD slika je obupna, HD ne vidiš niti pol tega kar ponuja, BR film lahko gledaš kot je treba le če se približaš in gledaš sam. Superca :)

Spet, preveč posplošeno in skrajno.

p.s. 50" za to razdaljo bi bla premajhna! ;)


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: robirobertorle na oktober 08, 2010, 10:30:09 am
Vsak ima svoj prav.


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: hogar na oktober 08, 2010, 12:10:45 pm
Mah seveda, preplačaš stvar ki je ne moreš izrabit.

V tej dobi preplačujemo tako ali tako VSE. Hrana, voda, avti, mobiteli, skratka vse in povsod .... ampak kot pravim noben ni s pištolo na glavi prisiljen k nakupu. Lahko mirno uživaš v gledanju filmov na kakem 21" monitorju ob pisalni mizi  ali kako drugače, lahko kupiš nek novi hightech TV in poskusiš uživat tam, in na koncu lahko niti ne gledaš televizije. Vsak po svoje in po svojih zmogljivostih. Mene osebno ta trend ne moti in bi, če bi budget dopuščal, z veseljem posegel po kaki 50 ali več inčni mrcini, da se zleknem in uživam v kakem dobrem filmu.
Mislim, da ta tema niti ni mišljena kot provokacija ampak le mnenje imamo pa nekateri tudi drugačna.


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: DragoG na oktober 08, 2010, 01:17:52 pm
Takole bom rekel.Pri meni ni nezadovoljstva,jaz uživam v svojem TV-ju in to iz dneva v dan bolj,,ampak je pa Sony ,za 2600 EUR.
SD je za SD dober,daleč od slabega,vsaj tisti programi,ki jih gledam,TV SLO se je izredno popravila,ŠportTV večinoma zelo dober,prav tako HBO.Ker večinoma gledam šport imam tudi Eurosport 1 in 2 v HD-ju,kadar pač je.
In še enkrat,imam pač Sony-ja Z.


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: silvom na oktober 08, 2010, 02:19:44 pm
Skratka eno 50" zverino za razdaljo 3m, s katero si vedno in povsod nezadovoljen, greje dnevno, SD slika je obupna, HD ne vidiš niti pol tega kar ponuja, BR film lahko gledaš kot je treba le če se približaš in gledaš sam. Superca :)

Te je slučajno kdo  prisilil, da si moral kupiti to zverino ? Nakladaš 100 na uro !!!i


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: RokS na oktober 08, 2010, 07:06:44 pm
Skratka eno 50" zverino za razdaljo 3m, s katero si vedno in povsod nezadovoljen, greje dnevno, SD slika je obupna, HD ne vidiš niti pol tega kar ponuja, BR film lahko gledaš kot je treba le če se približaš in gledaš sam. Superca :)
Suprca je 23" CRT iz 5m :D.

Daj TV na voziček, če hočeš glede na resolucijo gledat vsebino na optimlni razdalji. 

Zverine današnjega časa se začnejo pri 60".


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: robirobertorle na oktober 08, 2010, 08:42:32 pm
Dobr ni treba vse popljuvati. Tehnični je zelo sposoben fant saj po pisanju na drugem forumu. Tehnični in OldS.... sta zakon na  področju tv in sprejemanje signala.


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: RokS na oktober 08, 2010, 09:07:36 pm
Ali ni forum zato, da si izmenjamo mnenja ???
Ne smem povedat, če se z določenimi (tudi nekolko provokativno predstavljenimi) zadevami ne strinjam ??? ??? in povedat kaj si o zadevi mislim?

Z optimalno rešitvijo zase sem se kar nekaj časa ubadal. No padla je odločitev o nabavi enga večjega panela. Verjetno bo plasma. O svojih preferencah pa sem večino napisal že v tej temi. Če kaj manjka pa poišči, saj kar precej čvekam na temle formu.
Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: Tehnicni na oktober 08, 2010, 09:40:34 pm
V bistvu mi gre na jetra to pretirano stiskanje, zaradi katerega moraš gledat sliko dlje kot bi jo lahko, če nočeš vsepovsod videt same kocke. Kot so zjebali SD sliko, bodo oziroma že so tudi HD. Na SloHD se še da videt kaj dobrega, drugač pa satelitski linki.
Pač ljubim lepo sliko, gledam pa v bistvu nič, kot zbiratelji znamk ne pošiljajo pisem :)


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: RokS na oktober 08, 2010, 10:02:57 pm
Siolovo mečkanje signala v stari mpeg4 je bilo res čez vse meje. Nova verzija prek PC kar gre. Prek Sagema je bila stara res obupna nova pa je še vedno slabša kot prek PC-ja. Nekaj k oceni seveda prispeva ekran iz podpisa, ki nima ravno nekih zmogljivosti pri mehčanju mpeg4 artifektov. Upscaling, ki ga spravi skup dekoder v VLC je opazno boljši.
K sreči je bila in je še zadeva "rešljiva" z mpeg2 prek PC čeprav sedaj v glavnem gledam mpeg4.

Kdor ima optiko Telekoma se seveda upravično sprašuje zakaj je še vedno tako kot je. Tisti, ki imamo 2+ km bakra do centrale pa smo lahko zadovoljni, da lahko dobimo nekaj stremov simultano zraven pa poberemo še par HD. Skraka gre za marketinško naravnan kompromis.
Kako je T2 ob "podpori" Telekoma (prenapetostne zaščite) uvajal VDSL2 pa vemo. Priklapljali so do x metrov pa spet mal kasneje razširili, pa spet... In sem ostal pri Siolu, čeprav bi morda dobil 2 TV in kako malenkost za net polek. 


 


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: berlingo na oktober 09, 2010, 11:03:08 am
Žolč po Tehničnem pač zlivajo tisti, ki so z nakupom nekoliko pretiravali v smislu velikosti, pričakovanj o kvaliteti slike. Sedaj pa jim je težko priznat, da so malce razočarani.
Tehnični, popolnoma razumem o čem govoriš. Tudi meni gredo na jetra te sodobne neumnosti. Še posebej mi dviguje tlak ponudba digitalnih fotoaparatov, z resolucijami ki segajo krepko preko 10MP. Verjetno večina uporabnikov za ogled posnetega materiala uporablja LCD monitor, tudi LCD oz. plazma TV. Vendar poglejmo Full HD TV producira sliko v ločljivosti 1920 x 1080 pik, kar pomeni 2073600 pik, oz. dva mega (2MP). Torej je vrh glave aparat z dobrima dvema MP, vse ostalo je odveč. Ok, imaš možnost povečave in izdelave velikih fotografij. Roko na srce, koliko slik ste (smo) pa dali sprintat v času kar imam(o) digitalne fotoaparate? Da o šumu pri digitalnih aparatih ne govorimo. Z vsakim MP zelo lepo raste. Torej vsi ti strašni MP so drekec pekec marketinških prijemov proizvjalcev. Recimo o kvaliteti objektivov, ki so srce dobre fotografije, nihče ne govori ničesar. DSLR je nisem omenjal, itak jih uporablja razmeroma ozek krog uporabnikov.


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: RokS na oktober 09, 2010, 12:52:08 pm
In če ima fotkič 12mpixlov? Zakaj bi bila marketinška fora, če pa je 1/4 cene kot je bil s 3 mpiksli nekaj let nazaj. Zakaj nebi zajel več podrobnosti. Se vsaj da kaj na kak papir ali plakat naštemplet. Je veliko ceneje senzor naredit kot optiko.

Sliko se da tudi "pixel on pixsel" pogledat na ekranu!Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: berlingo na oktober 09, 2010, 05:17:35 pm
Ker z mega piksli raste šum na sliki. Beri napake na sliki. In kupci pač padajo na več in več megapikslov, je pa to res ceneje kot razvijati in izboljševati ostalo. V fotografiji obstaja še nekaj drugih parametrov, za katere večina kupcev še slišala ni, so pa zelo zelo pomembni.
Zadeva je približna takšna kot pri hišnem kinu X.1 sistem za 100 ali 200 evrov. Je luštno imeti po cimru razstavljenih 6 ali več škatlic, ki sicer nekaj kašlajo, prave kvalitete pa ni. Seveda, zdaj kupiš šest zvočnikov z reciverjem vred za 200 evrov, nekaj let nazaj pa še enega zvočniškega para nisi dobil za ta denar. In še danes ga ne, kvalitetnega mislim.


Naslov: Odg: HDTV ena od mnogih sodobnih neumnosti
Sporočilo napisal: 6ak na april 30, 2012, 06:06:54 pm
Ker z mega piksli raste šum na sliki. Beri napake na sliki. In kupci pač padajo na več in več megapikslov, je pa to res ceneje kot razvijati in izboljševati ostalo. V fotografiji obstaja še nekaj drugih parametrov, za katere večina kupcev še slišala ni, so pa zelo zelo pomembni.
Zadeva je približna takšna kot pri hišnem kinu X.1 sistem za 100 ali 200 evrov. Je luštno imeti po cimru razstavljenih 6 ali več škatlic, ki sicer nekaj kašlajo, prave kvalitete pa ni. Seveda, zdaj kupiš šest zvočnikov z reciverjem vred za 200 evrov, nekaj let nazaj pa še enega zvočniškega para nisi dobil za ta denar. In še danes ga ne, kvalitetnega mislim.

Berlingo svaka čast!!! Odlično napisano tole s škatlicami... hehe, si me kar fajn nasmejal!!! In popolnoma se strinjam! Pri nakupu fotoaparata se dejansko vsi spotikajo na silne megapiksle, to, da bi si pa nekdo k fotoaparatu kupil res dober objektiv , pa Bog nedaj!!! "Si nor?!?!?!? Za objektiv si dal preko 2000EUR???? Pa ti si ja nor!!!! Ja žal je že tako, da 95% ali več ljudi "pada" na marketinške fore... In nekateri na ta račun res lepo služijo...


SimplePortal 2.1.1